Страници в темата: < [1 2 3 4] | Karma bir yapı olarak Türkçe ve dilin yeterliliği konusu Автор на темата: Cagdas Karatas
| Şadan Öz Турция Local time: 13:57 Английски на Turkish
Serkan Doğan Konfüçyüs'ün sözünü aktarmış:
Çayın anavatanı Çin’in ünlü filozofu Konfüçyüs’e “Bir ülkeyi idare etmeye çağrılsaydınız, ilk iş olarak ne yapardınız?” diye sormuşlar. Konfüçyüs şöyle cevap vermiş: “Önce dili düzeltirdim. Dil düzgün olmazsa, kelimeler düşünceyi iyi anlatamaz... Hiçbir şey dil kadar önemli değildir.”
E peki, kardeşim, tüm CEO'larımız, CFO'larımız, direktör ve bilhassa Teknik direktörlerimiz İngilizce'yi şahane konuşuyor, hatta İtalyanca takım bile yönetiyor ve bu diller sağlam da, neden yönetim bozuk?
Dile bağladın, yanlış yere vardın bence. Bu kadar sağlam bir dilde, yani İngilizce düşünen ve konuşan yöneticilerle doğru yere varmak lazımdı. Bu örneğini beğenmedim. | | | Serkan Doğan Турция Local time: 13:57 Turkish на Английски + ...
Polemikçi (!) Şadan, ne alakası var Allah aşkına. Adam kendi ülkesini yönetmek için kendi dilini bilmekten bahsediyor. Yabancı antrenörler konuşurken on tane tercüman ona yardımcı oluyor. Takımda zaten onu anlayan anlamayandan fazla. Futbolun milliyeti kalmadı, her şey başarıya endeksli. İş dünyası da aynı şekilde.. Ayrıca, sen herhalde bizim milli takım teknik direktörünün/koçumuzun nasıl İngiliz... See more Polemikçi (!) Şadan, ne alakası var Allah aşkına. Adam kendi ülkesini yönetmek için kendi dilini bilmekten bahsediyor. Yabancı antrenörler konuşurken on tane tercüman ona yardımcı oluyor. Takımda zaten onu anlayan anlamayandan fazla. Futbolun milliyeti kalmadı, her şey başarıya endeksli. İş dünyası da aynı şekilde.. Ayrıca, sen herhalde bizim milli takım teknik direktörünün/koçumuzun nasıl İngilizce konuştuğunu izlemedin komiklik sitelerinden. Birkaç ayda ders alarak İtalyanca konuşmaya başlaması ise bir gereklilik değil, apaçık bir aşağılık kompleksi belirtisi. O ülkeden gelenler burada Türkçe öğreniyorlar mı?. Ama mesela Afrika ülkelerinden buraya gelenlerin ilk işi Türkçe öğrenmek oluyor... Anlatabildim herhalde.
Bunun yanında, Konfüçyus söylemiş canım, ona çat. Kendisi o kadar düşünmüş düşünmüş, söylemiş.. ▲ Collapse | | | Selcuk Akyuz Турция Local time: 13:57 Английски на Turkish + ... Konfüçyüs kim ya! | Oct 24, 2008 |
Sadan Oz wrote:
Serkan Doğan Konfüçyüs'ün sözünü aktarmış:
Çayın anavatanı Çin’in ünlü filozofu Konfüçyüs’e “Bir ülkeyi idare etmeye çağrılsaydınız, ilk iş olarak ne yapardınız?” diye sormuşlar. Konfüçyüs şöyle cevap vermiş: “Önce dili düzeltirdim. Dil düzgün olmazsa, kelimeler düşünceyi iyi anlatamaz... Hiçbir şey dil kadar önemli değildir.”
E peki, kardeşim, tüm CEO'larımız, CFO'larımız, direktör ve bilhassa Teknik direktörlerimiz İngilizce'yi şahane konuşuyor, hatta İtalyanca takım bile yönetiyor ve bu diller sağlam da, neden yönetim bozuk?
Dile bağladın, yanlış yere vardın bence. Bu kadar sağlam bir dilde, yani İngilizce düşünen ve konuşan yöneticilerle doğru yere varmak lazımdı. Bu örneğini beğenmedim.
Yok mudur atalarımız arasında verilecek bir örnek, bizim tarihimizde düşünür mü yok!
Vardır elbet, hele Konfüçyüs gibi otoriteye tapan, insanları yönetmek için dili araç olarak kullanmak isteyenler çoktur. Batı felsefesi en azından demokrasiyi buldu (nasıl uygulandığı farklı konu), Çin felsefesi ise totaliter devleti kurdu. Çok dilli, çok sesli demokrasi benim gözümde Konfüçyüs amcanın yönetim tarzından (pardon felsefesinden) iyidir. | | | Serkan Doğan Турция Local time: 13:57 Turkish на Английски + ...
Bir görüş olarak dile getirdim. Aynı yazıda Konfüçyüs dışında pek çok bizden örnek vermiştim. Lütfen haksızlık yapma Selçuk:) | |
|
|
Şadan Öz Турция Local time: 13:57 Английски на Turkish Onu bunu bilmem | Oct 25, 2008 |
Bir milletin Teknik direktörü bırak anadilini, İtalyanca'yı bile kavramış ve özümsemişse, o ülkenin başka yerde olması lazım.
Kınıyorum seni Serkan! | | | Özden Arıkan Германия Local time: 12:57 Член Английски на Turkish + ... Fatih'e laf yok | Oct 25, 2008 |
Adam İtalya'ya gitmeden İtalyanca dersi almış, ne güzel. Bunun aşağılık kompleksiyle ne alakası var? Gideceğin ülkeyi önceden tanımak, üç beş hasbıhal edecek kadar dilini öğrenmek, kendini başka bir kültüre açmak, aşağılık kompleksi mi oluyor? Kim demiş Türkiye'ye gelenler Türkçe öğrenmiyor diye hem? Bir sürüsü öğreniyor, aşağılık kompleksi olan başka bir sürüsü de öğrenmiyor. Bunun kesin kuralı yok ki. Doluştunuz hep erkekler olarak buraya, ada... See more Adam İtalya'ya gitmeden İtalyanca dersi almış, ne güzel. Bunun aşağılık kompleksiyle ne alakası var? Gideceğin ülkeyi önceden tanımak, üç beş hasbıhal edecek kadar dilini öğrenmek, kendini başka bir kültüre açmak, aşağılık kompleksi mi oluyor? Kim demiş Türkiye'ye gelenler Türkçe öğrenmiyor diye hem? Bir sürüsü öğreniyor, aşağılık kompleksi olan başka bir sürüsü de öğrenmiyor. Bunun kesin kuralı yok ki. Doluştunuz hep erkekler olarak buraya, adamın yakışıklılığını kıskanıyorsunuz. Şudur budur, şiddetle sevmediğim yönleri vardır, o başka. Ama o Fatih'tir, laf söyletmem, işte o kadar! Kıskanmayın. Ben ise şiddetle kıskanıyorum elbette (Donatella'yı!)
Arkadaşlar, lütfen konudan sapmayın!
Teşekkürler. ▲ Collapse | | | Selcuk Akyuz Турция Local time: 13:57 Английски на Turkish + ... Erkekler ve ünlem işareti | May 31, 2009 |
Özden Arıkan wrote:
Adam İtalya'ya gitmeden İtalyanca dersi almış, ne güzel. Bunun aşağılık kompleksiyle ne alakası var? Gideceğin ülkeyi önceden tanımak, üç beş hasbıhal edecek kadar dilini öğrenmek, kendini başka bir kültüre açmak, aşağılık kompleksi mi oluyor? Kim demiş Türkiye'ye gelenler Türkçe öğrenmiyor diye hem? Bir sürüsü öğreniyor, aşağılık kompleksi olan başka bir sürüsü de öğrenmiyor. Bunun kesin kuralı yok ki. Doluştunuz hep erkekler olarak buraya, adamın yakışıklılığını kıskanıyorsunuz. Şudur budur, şiddetle sevmediğim yönleri vardır, o başka. Ama o Fatih'tir, laf söyletmem, işte o kadar! Kıskanmayın. Ben ise şiddetle kıskanıyorum elbette (Donatella'yı!)
Arkadaşlar, lütfen konudan sapmayın!
Teşekkürler.
Özden, bak görüyor musun yaptığını. Ünlem işareti (!) kullanmışsın. E tabii askerliğini yapmış erkek milleti olarak korkup susmuşuz hemen. Kullandığın ünlem işareti ile bu güzelim tartışmayı sonlandırmışsın.
[Edited at 2009-05-31 21:41 GMT] | | | Özden Arıkan Германия Local time: 12:57 Член Английски на Turkish + ... Erkek gözünden kaçmış | May 31, 2009 |
Teşekkürler.
ile sonlandırmışım oysa kendi [kişisel bakışa göre] güzelim [olabilecek veya olmayabilecek] mesajımı. | |
|
|
Okyanusta Türkçe... | Sep 2, 2009 |
Her dilde diğer başka dillerden ''ödünç alınan'' sözcükler bulunur. Bu gayet normaldir. Tarihsel gelişimi açısından bir dil başka dillerden mutlaka etkilenir. Öztürkçe-Özalmanca-Özbaskça diye birşey vardır ve iyi birşeydir de bence. Öztürkçe ile uzay bilimleri terminoljisi bile geliştirilebilir yeterki endüstri olarak bu teknolojilere yoğunlaşılsın. Türkçe ayıplı değil. Dünyanın en mükemmel dili bana göre, hemen top 2'de Baskça var gene bana göre. Bunlar... See more Her dilde diğer başka dillerden ''ödünç alınan'' sözcükler bulunur. Bu gayet normaldir. Tarihsel gelişimi açısından bir dil başka dillerden mutlaka etkilenir. Öztürkçe-Özalmanca-Özbaskça diye birşey vardır ve iyi birşeydir de bence. Öztürkçe ile uzay bilimleri terminoljisi bile geliştirilebilir yeterki endüstri olarak bu teknolojilere yoğunlaşılsın. Türkçe ayıplı değil. Dünyanın en mükemmel dili bana göre, hemen top 2'de Baskça var gene bana göre. Bunlar harika ötesi tınısı olan diller. Tembel insanlarız araklamayı seviyoruz. Halbuki Türkçe sözcük türetme kralı olabilir.
Somut örnekler:
Baskça, daha düne kadar 1980'lerin başına kadar yani yasaklı bir dildi. Zamanla teknik terminoloji gelişti. Bölgenin sanayi bölgesi olması hasebiyle de teknik dil oldu hızla. Vaktinde bu zor dili öğrenemeyen orta yaş kuşağı bile öğrenebildi.
Dil sürekli bir evrensel salınım içindedir. Bu yüzden hergün yeni birşeyler-sözcükler üretilebilir. Türkçe buna çok müsait bir dil. Aaah birde bu kadar yabancı dille eğitim veren yüksek eğitim kurumu olmasaydı şu güzel ülkemizde ne güzel olurdu bence...
Neyse...
Saygılar, selamlar herkese
Adnan Özdemir
Çevirmen-Yazar
[Edited at 2009-09-02 11:09 GMT] ▲ Collapse | | | MeA Чехия Local time: 12:57 Чешки на Turkish + ... Siz başlayınız | Sep 3, 2009 |
Bu yüzden hergün yeni birşeyler-sözcükler üretilebilir. Türkçe buna çok müsait bir dil.
Sayın Adnan Bey, buradan başlayabilirsiniz: Örneğin "troll" Türkçe nasıl denebilir? | | | MeA zor bir soru sormuş... | Sep 7, 2009 |
MeA şöyle demiş:
''Siz başlayınız
Bu yüzden hergün yeni birşeyler-sözcükler üretilebilir. Türkçe buna çok müsait bir dil.
Sayın Adnan Bey, buradan başlayabilirsiniz: Örneğin "troll" Türkçe nasıl denebilir?''
----------------------------------------------------
Bu konu, bu konu başlığına-topiğe ne kadar uyar bilemiyorum. Herşeye cevap yetiştirmek zor oluyor. Ama bu konuda Wikipedia şöyle demiş:
''Troll, İskandina... See more MeA şöyle demiş:
''Siz başlayınız
Sayın Adnan Bey, buradan başlayabilirsiniz: Örneğin "troll" Türkçe nasıl denebilir?''
----------------------------------------------------
Bu konu, bu konu başlığına-topiğe ne kadar uyar bilemiyorum. Herşeye cevap yetiştirmek zor oluyor. Ama bu konuda Wikipedia şöyle demiş:
''Troll, İskandinavya folkloründe geçen ve korkunç gözüken bir mitik, insanımsı yaratıktır. Troller folklörde, İngiliz peri masallarındaki Ogreler benzeri şeytani devlerden, dağlarda yaşayan, dağa insanları kaçıran, vahşi ve daha insan benzeri yaratıklara kadar birçok farklı şekilde tasvir edilmişlerdir. Shetland ve Orkney masallarında, troller trowe olarak anılmıştır. Japonca'da ise troll için kullanılan sözcük tororu`dur.
İskandinav edebiyat, sanat ve müziği, romantik dönemden başlayarak bugüne kadar trolleri birçok farklı şekilde adapte ederek, genelde çok büyük kulak ve burunlara sahip bir yerli halk biçiminde kullanmıştır''.
Gene Wikipedia ''Troll zararlısı, Vikipedi'ye katkı sağlayan kullanıcıların, hizmetlilerin, program geliştiricilerin, Vikipedi'yi kullanmasını 'kasten ve maksatlı' olarak engellemeye çalışan kullanıcı olarak tanımlanabilir. Troll zararlılığı İnternet'teki sosyal ortamlardaki iç hukukun ihlalidir'' demiş...
Bence, beni ilgilendiren bir adet soru değildi bu soru. Ama sorunuz havada kalsın istemedim
Bu konu başlığını saptırmayalım diyorum. Bu tip şeyleri Prozh Türkçe forumdaki ''Aklınıza gelen herşeyi (otosansürlü olarak) buraya yazabilirsiniz'' köşesine yazalım. Bence.
Saygı ve selamlar
Adnan Özdemir
Çevirmen-Yazar
Kendini guru sanan garibim
[Edited at 2009-09-07 08:00 GMT] ▲ Collapse | | | Страници в темата: < [1 2 3 4] | To report site rules violations or get help, contact a site moderator: You can also contact site staff by submitting a support request » Karma bir yapı olarak Türkçe ve dilin yeterliliği konusu No recent translation news about Турция. |
LinguaCore | AI Translation at Your Fingertips
The underlying LLM technology of LinguaCore offers AI translations of unprecedented quality. Quick and simple. Add a human linguistic review at the end for expert-level quality at a fraction of the cost and time.
More info » |
| Wordfast Pro | Translation Memory Software for Any Platform
Exclusive discount for ProZ.com users!
Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value
Buy now! » |
|
| | | | X Sign in to your ProZ.com account... | | | | | |